Mailkat
Link naar e-boek3
Lijnen met Lieke

Halverwege het laatste kwartaal van 2010 bedacht ik dat het wel aardig zou zijn als ik op mijn site een onderdeeltje zou maken dat inging op de wijze waarop ik gewicht was verloren. Ik had twee hooguit drie pagina’s in gedachte met wat algemene uitgangspunten, en nog een stuk of wat vervolgpagina’s met recepten.

Terwijl ik alvast aan het schrijven sloeg, begon er iets te knagen. Waarom hebben eigenlijk zoveel mensen overgewicht en waarom hebben ook veel kinderen tegenwoordig dit probleem? Ik dacht na over mijn eigen jeugd, waarin ik zo mager was geweest dat mijn moeder me naar de huisarts stuurde om te vragen of het wel goed met me was. Ik dacht ook na over de verandering in het voedselpatroon in de afgelopen veertig jaar en ik sprak erover met familie en vrienden. Op internet zocht ik naar relevante artikelen, spitte ik in wetenschappelijke databases en op tv volgde ik zoveel mogelijk wat over het onderwerp werd uitgezonden. Uiteindelijk werden die 2-3 inleidende pagina’s bij elkaar 13 pagina’s, waarna nog ruim 30 pagina’s met maaltijden werden toegevoegd.

In de tussentijd fotografeerde ik af en toe mijn bord eten om een plaatje bij wat recepten te hebben. Toen ik op de vijfde foto zag dat op de achtergrond de katten op een verkreukelde krant lagen te slapen (wat nogal van het bord afleidde), vond ik dat er wel ietsje meer cachet aan de foto’s mocht worden gegeven. Ik besloot daarop de delen buiten het bord te bigstock_Diet_277589 voorzien van een meer passende achtergrond. Intussen had ik bedacht dat het ook aardig zou zijn om een klein onderdeel aan de sectie “eten” (zie de linker navigatiebar) toe te voegen. Al langere tijd stond op het programma om iets te melden over Japans eten, maar dat was er nog steeds niet van gekomen. Het leek me goed om dat nu meteen mee te nemen, zodat tevens ťťn caloriearme Japanse dis gebruikt kon worden. De uitvoering van zowel het denk-, zoek- en schrijfwerk als het in een opwelling genomen besluit dat ik wel “even” dertig maaltijden kon fotograferen, uitschrijven en voorzien van voedingswaarden, hield me een tijdje erg van de straat. Ondertussen moest er ook nog gewoon gewerkt worden om het dagelijks eten te verdienen.

Maanden later - begin april 2011 - was ik zover dat ik alleen hier en daar nog wat hoefde aan te passen en dan de zaak naar internet zou kunnen uploaden. Uitgerekend in de eerste week van april kwam een nieuw boek uit over overgewicht: Tegenwicht van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt. Toen ik het boek had gelezen, wist ik dat het een meer dan oppervlakkige vermelding zou moeten krijgen hier, omdat het inging op veel zaken die ik zelf ook al aangestipt had. Het gevolg was dat ik er toch weer twee pagina’s bij schreef om het boek de aandacht te geven die het verdiende.

De titel van dit deel van mijn site heb ik “Lijnen met Lieke” gedoopt. Het is een knipoog naar de mensen die hun eigen naam aan een dieet hebben gegeven. Zo’n alliteratie bekt wel makkelijk voor het geval iemand er nog eens op wil googelen, maar ik ben niet hier niet bezig een nieuwe dieetlijn op te zetten. Deze hele sectie is uitsluitend het samenraapsel van persoonlijke ervaringen, maaltijden die ik gebruik, kennis die ik onderweg heb opgedaan en overpeinzingen die daaruit volgden tijdens mijn zoektocht naar de oorzaken van overgewicht en naar mogelijkheden om af te vallen. Ik hoop dat iemand anders iets aan de opgedane ervaring zal hebben.
 

VOLGENDE PAGINA