Mailkat
Link naar e-boek3
Lijnen met Lieke

Op de receptenpagina’s komen voedingsmiddelen voor die niet altijd bij iedereen bekend zijn. Daarom hieronder wat toelichting met verwijzingen naar plaatsen waar meer uitgebreide informatie te vinden is.
 

Granen

Er zijn verschillende granen en pseudogranen (zaden van planten) die ik regelmatig gebruik waaronder bulghur (soms gespeld als “bulgur”), couscous, amarant, quinoa, gierst, spelt en polenta. Al deze granen zijn goeie voedzame vervangers voor onze Hollandse aardappel. Deze granen en zaden zijn weinig te vinden in de “gewone” supermarkten, maar behoren wel tot het standaard assortiment van de Natuurwinkels en EkoPlaza’s.

Granen

Er bestaat een Nederlandstalige site die een uitstekende beschrijving geeft van al deze (pseudo)graansoorten. Je kan informatie krijgen door in de index van die site (“de kooktips”) naar het betreffende product te gaan waar je een beschrijving vindt van herkomst en gebruik. In de recepten die ik hier op de site vermeld, staat beschreven hoe het in het betreffende gerecht kan worden verwerkt.
 

SoyatooSojaroom

Om aan de dierlijke vetten te ontsnappen gebruik ik sojaroom als ik room nodig heb. Er zijn verschillende soorten sojaroom te verkrijgen. Er is room die opgeklopt kan worden als slagroom (ook als spuitbus te koop), er is kookroom die het goed doet in warme gerechten waar een vleugje room nodig is en er is koffieroom. Soyatoo dat hiernaast staat afgebeeld is prima, maar dat geldt evenzeer voor andere merken zoals Provamel. Alle soorten room zitten bij de natuurwinkel en Ekoplaza’s in het standaard assortiment.
 

Stevia

Stevia is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld aspartaam - een natuurlijk zoetmiddel dat al heel Stevialang gebruikt wordt in landen buiten Europa. De zoetstof is ongeveer vier keer zo zoet als suiker en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Het is op 14 april 2010 in Europa toegelaten door de Europese voedsel- en warenautoriteit. In Brussel moet echter nog een wetswijziging worden doorgevoerd voordat het in de lidstaten verkocht mag worden. Niettemin wordt het op dit moment al in Nederland via internet verkocht. Google op Stevia en je vindt vanzelf de organisaties die het leveren.

 

Alpro Soya

Alpro Soya Bak en Braad (vrijwel overal te krijgen) is wat ik gebruik om vis en vlees in te bakken. Er bestaat een richtingenstrijd in de wetenschappelijke wereld waar het gaat om het gebruik van vetten in de keuken en of die vetten wel of niet het cholesterol verhogen. Die opvattingen staan dan nog los van de vraag of een hoog cholesterol eigenlijk wel slecht is. Er is een hele school die daar sterk aan twijfelt. Als leek kan ik het niet beoordelen en ik heb daarom besloten om de heersende opvatting maar te volgen dat harde vetten vermeden moeten worden en dat een hoog cholesterol slecht is. Ik zou mijn vlees en vis liever in een mengsel van olie en roomboter bakken en mijn aardappelen in het ganzenvet, maar dat gaat niet gebeuren. Tot het moment waarop nieuwe inzichten ontstaan die breed gedragen worden, is dit waar ik het mee doe.

 

Vleesvervangers

Wie minder (of geen) vlees wil eten en toch iets met beet op het bord wil hebben, komt al snel uit bij de vleesvervangers. In de reguliere supermarkten vind je een redelijk, maar vergeleken met het vlees nog beperkt, aanbod. In de Natuurwinkels en EkoPlaza’s liggen echter schappen vol met dat spul, sommige in de koeling, sommige bij de droogwaren, luchtdicht verpakt. Probeer eens wat en zoek uit wat je lekker vindt. Er is sinds kort ook een website waar je kan zoeken naar verschillende soorten vleesvervangers per producent. Het geeft een aardig overzicht van wat er in de reguliere supermarkt te vinden is. Vleesvervangers zullen in de toekomst steeds belangrijker worden.

Vleesvervangers


Groenten

Tenslotte zijn er nog wat oude groentesoorten die niet iedereen kent, hoewel ze ook op de gewone markten langzaam maar zeker weer terugkomen: meiknol, pastinaak, koolraap, zeekraal, aardperen, schorseneren, raapsteeltjes, enz. Een beschrijving van veel van deze groenten staat in de database van Dick Pijpers, “alles over groenten en fruit”. De site is een beetje langzaam, maar ziet er goed uit en vrijwel alles wat je zoekt is daar te vinden.

 

Vins naturels

Wijn komt niet in de recepten voor, maar vrijwel iedereen drinkt wel eens een glaasje. Nu ik toch bezig ben om iets uit te leggen over wat minder bekende producten, ga ik nog maar even verder door iets te melden over vin naturel.

Vin naturel is de verzamelnaam voor wijnen die gemaakt worden door zo weinig mogelijk in te grijpen in natuurlijke processen. Er wordt bij de druiventeelt niet gewerkt met insecticiden en
Vins naturels
kunstmest. Het toevoegen van SO2, sulfiet, bij het wijn maken wordt niet of slechts zeer beperkt gedaan. Sulfiet is de oorzaak van de denderende hoofdpijn die je kan krijgen van wijn, en het kan bij sommige mensen ernstiger reacties oproepen. Binnen de EU moet iedere fles met meer dan 10 mg sulfiet per liter op het etiket vermelden dat het sulfiet bevat. Daar heb je dus helemaal niets aan, omdat dit in vrijwel iedere wijn zit. Bovendien weet je hierdoor niet of de wijn 11 mg bevat of 200 mg en dat maakt nogal wat uit. De wijnen van de meeste gewone wijnboeren bevatten maximaal 160 mg als het om rode wijn gaat en 210 mg als het om witte wijn gaat. Zoete wijn bevat maximaal 400 mg onder de EU-regels.

In vin naturel wordt ernaar gestreefd om in de rode wijnen niet meer dan 10 mg aan sulfiet te laten voorkomen en in witte wijnen niet meer dan 25 mg. Soms is het onontkoombaar om wat toe te voegen omdat wijn anders niet bewaard en vervoerd kan worden (sulfiet doodt bacteriŽn en ongewenste gisten). Maar het streven is  continu gericht op een zo gering mogelijke toevoeging.

Over smaak valt te twisten, maar ik heb menige zeer goede vin naturel geproefd in de proeverijen van Vleck in Amsterdam of bij de Wijnvriend in Haarlem. Sindsdien drink ik eigenlijk geen andere wijnen meer thuis dan dit soort wijn. Wie meer wil weten van vin naturel kan hier doorlezen in de Nederlandse taal (uit BelgiŽ; daardoor wel een iets ander taalgebruik) of hier in het Engels. Er is nog geen duidelijke definitie van vin naturel, alleen een manier van werken. De gebruik van de term “naturel” ofwel “natuurlijk” roept een hoop boosheid op bij de gewone wijnboeren die vinden dat de term te veel geclaimd wordt door een specifieke beweging. De onrust op dat front zal nog wel even voortduren. Google als je een wijnhandel wil vinden die vin naturel levert. Er zijn er vele tegenwoordig.

 

VOLGENDE PAGINA