Mailkat
Link naar e-boek3
Lijnen met Lieke

Alain Ducasse

Alain Ducasse

Op 14 maart 2011 was de topkok in ons land waarvan gezegd wordt dat als God kon koken, hij Alain Ducasse zou heten. Zo kondigde Twan Huys de man aan die voor zijn verschillende restaurants de meeste Michelinsterren ter wereld heeft verzameld. Hij was te gast in het programma Collegetour en sprak 2,5 uur in de Amsterdamse Stadsschouwburg met zeshonderd mensen waaronder veel studenten en een groep Nederlandse topkoks. Tien dagen later werd een samenvatting van de bijeenkomst op tv uitgezonden.

Een vraag die aan Alain Ducasse gesteld werd was hoe hij de toekomst van ons eten ziet. Hij antwoordde: “Ik denk dat de nadruk komt te liggen op minder eiwit, minder vlees en gevogelte. Meer groenten en granen. Rauwe en gekookte groenten. Een duurzaam gebruik van wat de aarde biedt. Meer aandacht voor gezondheid. Minder suiker, minder zout, minder vet.”

Muziek voor mijn oren.

Trendwatchers op het terrein van voedsel geven hem gelijk. De aandacht voor duurzaam, voor gezond, voor lokale voeding, voor oude granen en gewassen zet door evenals de trend minder vlees te eten als gevolg van gezondheids- en milieuproblemen en problemen op het terrein van dierenwelzijn. Er is veel te zeggen over vlees eten, bijvoorbeeld dat die vermindering alleen geldt voor de westerse wereld terwijl in China en India juist meer vlees gegeten gaat worden in de komende jaren a.g.v. de toegenomen welvaart daar, maar dat valt buiten het bestek van mijn site. Hier wil ik graag een kiezelsteentje bijdragen aan het eten van gezonde voeding, door mensen op het spoor te zetten van recepten met middelen die minder bekend zijn. Behalve de recepten die ik in voorgaande pagina’s heb gegeven, zal ik daarom verwijzen naar vetarme gezonde recepten van anderen waarin gewerkt wordt met (oude) granen,  (vergeten) groenten of met andere interessante ingrediŽnten. Het begin is klein, want het is helemaal niet zo simpel om een goed recept te vinden dat aan alle voorwaarden die ik hiervoor noemde voldoet. Maar hopelijk groeit het uit tot een lange lijst waar ruim uit gekozen kan worden.

VOLGENDE PAGINA