Mailkat
Katten

En Cornish Rex katje houden mij dagelijks gezelschap. Ik ben dol op alle katten. Dat ik bij raskatten ben uitgekomen is omdat ik, toen mijn hond overleed lang geleden en een nieuwe hond vanwege werk niet mogelijk was, katten zocht die van nature erg aanwezig en aanhankelijk zijn. Vrienden maakten me attent op Siamezen. Via een kennis kwam ik bij iemand terecht die net een nestje had en die tezelfder tijd ook een nestje Burmezen had. Ik koos een Siamezenjongetje en Burmees meisje uit. Ze zijn lang bij me geweest. Nata Ragini, de Siamees, stierf toen hij 15 was. Justa stierf toen ze bijna 20 was. Ik heb een jaartje gewacht en toen besloten om opnieuw katten te nemen. Na uitgebreid zoeken kwam ik bij een speciale variant van de Cornish Rex uit, de Si-Rex. De Rexen (er zijn meerdere soorten) zijn niet zo heel bekend en - misschien mede daardoor - gelukkig niet erg doorgefokt. De dieren hebben een aanhankelijk en levendig karakter en hebben de kenmerkende bijzonderheid (niet onbelangrijk als ze altijd in huis zijn) dat ze nauwelijks verharen. Ik had er twee uitgezocht uit een nestje. Helaas stierven door een onbekende ziekte alle kittens in het nest, met uitzondering van n kat, die ik uiteindelijk mee zou nemen. Ik doopte haar Masha. De eigenaar van het nestje had nog een andere Cornish Rex rondlopen die een paar maanden oud was. Het was een leuk beestje en Masha en hij waren tamelijk dol op elkaar. Op die manier kwam ook Zorro bij me.

Masha ziek klein
Masha was drie maanden oud toen ze bij me kwam wonen en ze had op dat moment een heel klein wondje aan haar oor. Dat wondje werd behandeld met Surolan maar hoe ik ook smeerde, het werd steeds erger. Beide oren, haar neus en haar poten raakten verschrikkelijk ontstoken terwijl ze tevens flink koorts had (40,5 C.). Het vermoeden bestond dat ze een a-specifieke schimmelinfectie had opgelopen, maar ook na het opsturen van een stukje huid naar diergeneeskunde Utrecht, kon geen eenduidige diagnose worden gesteld. De ontsteking ging uiteindelijk over en is niet meer teruggekeerd. Na twee jaar kreeg ze een nieuw probleem: ze ademde hoorbaar en ik kreeg het benauwd als ik naar haar luisterde. Bij Diergeneeskunde Utrecht werd de diagnose gesteld dat ze een stenose (een vernauwing) in de neus/keelholte had. Het is een tamelijk zeldzame aandoening en er is weinig ervaring met operaties in dit gebied. Reden om haar alleen te behandelen met een half tabletje prednisolon, eenmaal in de drie dagen, om ontstekingsreacties tegen te gaan.
Bibi met muis klein

Omdat Masha voor zover ik kon zien niet zo’n sterke gezondheid had, besloot ik een derde kat erbij te nemen. Zo zou Zorro niet alleen zijn, mocht Masha wegvallen. Ik ging op zoek en vond Bibi. Bibi is eveneens een Si-Rex maar heeft een volstrekt andere bouw. Vlak na haar geboorte had ze een hartruisje, maar dat was al verdwenen voor ze bij me kwam. Bibi was meer op zichzelf dan de andere twee, maar sliep ’s nachts evengoed dicht tegen de andere katten aan. Het is een grappige meid die er een spelletje van maakt om kusjes te halen door haar kopje tegen mijn gezicht aan te drukken. Ze kan dat eindeloos hevig snorrend blijven herhalen.

Dat Bibi erbij kwam, was achteraf niet voor Zorro maar voor Masha belangrijk. Zorro werd eind 2006 ernstig ziek en ik moest hem een half jaar later laten inslapen. De overige pagina’s in dit onderdeel van de site gaan over de ziekte van Zorro, Mycoplasma Haemofelis. De ziekte komt zo weinig voor en ik heb indertijd zo uitgebreid gezocht naar informatie die maar beperkt voorhanden bleek te zijn, dat het mij goed leek om de gebeurtenissen uit die tijd op te schrijven zodat anderen er nog wat aan hebben. Masha bleek uiteindelijk een stuk sterker te zijn dan verwacht. Helaas heb ik haar na een korte ziekteperiode in 2012 ook moeten laten inslapen.

Masha Bibi jong klein Masha en Bibi klein
What's on a cat's mind klein
Masha1 klein
Bibi met schoen klein