Mailkat
Eten

Internet heeft veel recepten en kooktips en ik heb daar niet veel aan toe te voegen, behalve een beperkt aantal onderwerpen waar weinig over geschreven is. Over brood bakken, het eerste onderwerp in deze sectie van mijn site, is overigens wel al veel geschreven, maar ik merk in mijn omgeving dat er nogal eens onduidelijkheden zijn in het gebruik van meel dat niet zo standaard is. Voor de mensen die bovendien beginnen met bakken zijn de hiernavolgende broodpagina’s mogelijk een aardige inleiding om te proberen de samenstelling van het deeg naar eigen wens aan te passen.

bigstock_Funny_waiter_with_a_bottle_of__16509722
Het tweede onderwerp, geitenvlees, heb ik hier opgenomen omdat ik nergens in een kookboek recepten van geitenvlees kon vinden. Ben speciaal nog een keer naar De Slegte gegaan om daar ook alle kookboeken door te kijken, maar ook daar heb ik niets gevonden. Vervolgens heb ik uitgebreid gegoogeld en een aantal recepten (en sites) hier samengebracht. Daaraan voorafgaand heb ik een kort verhaaltje opgenomen waarom geitenvlees eten goed zou zijn.

Ik eet zelf niet zo veel vlees en al helemaal niet dagelijks. Ik vind vlees lekker, hoewel grote porties en lappen rood vlees me tegenstaan. Ik wil er echter niet aan bijdragen dat dieren uitsluitend als een vleesproduct worden gezien dat wij als consument onnadenkend in ons mond stoppen. Dieren zijn levende wezens die een fatsoenlijk bestaan horen te hebben, met goed voer en een natuurlijke ruimte. Ik gruw van koeien die niet meer uit de stal komen omdat ze op stal meer melk geven, van kippen die door te kleine huisvesting zo gestrest zijn dat ze elkaar doodpikken en waarvan, om dat te voorkomen de snavels worden afgebrand, van varkens die de hele dag in het donker op een rooster staan in plaats van door de modder te rollen, van vrachtwagens waarin dieren met nauwelijks bewegingsruimte veel te lang opgesloten zitten voor ze dagen later ergens aankomen waar het leven ook niet beter wordt. Ik wil geen afnemer zijn van vlees waarin boeren en handelaren zo omgaan met dieren.

Vanuit dit standpunt hoef ik echter ook weer niet een full time vegetariŽr te worden. Vlees met mate gegeten en van goede herkomst is gezond. Ik ben ervan
bigstock_Funny_Stuffed_Tomatoes_1808188
overtuigd dat als vleeseters allemaal zouden staken om vlees uit de bio-industrie te kopen en over zouden stappen op biologisch vlees, de industrie zich noodzakelijkerwijs zou moeten aanpassen. Ik geloof niet dat het helpt om uitsluitend vegetarisch te gaan eten als de mensen die wel vlees eten de boel laten zoals het is. De bio-industrie zal dan simpelweg geen reden hebben om te veranderen. Daarom pleit ik ervoor om biologisch vlees te kopen.

De geitenvleesrecepten die ik bij elkaar gebracht heb, zijn voorzien van hier en daar een foto of een tekening van een geit. Ik vind dat we altijd voor ogen moeten houden waar het vlees vandaan komt en dat is ook de reden waarom ik dat bewust opneem.

Het derde onderwerp in deze sectie gaat over Japans eten. Mijn reis door Japan (zie het onderdeel reizen), heeft me geleerd dat we hier vrijwel niets weten van Japanse maaltijden. Meestal komen we hier niet verder dan sushi, sukiyaki en sashimi. Er is echter zoveel meer, dat ik daar graag wat aandacht aan wil besteden. Dat betekent niet dat ik hier talloze Japanse recepten ga opnemen. Wie op internet zoekt, vindt genoeg. Maar er zijn wel een paar zaken in de Japanse eetcultuur waar ik kort op wil inzoomen.