Mailkat
Japans eten

Japans eten wordt langzaam maar zeker populair in Nederland. Niet alleen sushi en sashimi valt bij ons in de smaak, maar ook noedelgerechten en tempura vinden hun weg naar de Nederlandse consument. Dat gebeurt echter voornamelijk via restaurants. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Italiaanse gerechten wordt in Nederland maar weinig volgens de Japanse keuken thuis gekookt. En als het al gebeurt, gaat het vaak om het zelf maken van sushi.

Op zich is dat jammer, want de Japanse keuken heeft veel te bieden. Mijn reis door Japan in 2006 opende een wereld voor me die ik nog helemaal niet kende. Natuurlijk had ik eerder sushi en sashimi gegeten, en ik had ook wel eens een pakje misosoep gekocht (wat overigens niet te eten was en helemaal niet leek op de echte misosoep), maar verder wist ik nergens van. Ik had - in tegenstelling tot al mijn andere reizen waarvoor ik nooit iets reserveerde - voor deze reis overal een kamer geboekt. In 70% van die boekingen had ik eveneens het ontbijt en diner bij de kamer genomen. Aangezien ik bewust gekozen had voor traditionele hotels - ryokans - kreeg ik traditioneel eten. Ik was daar achteraf dolblij mee.  
Restaurant in Nara

Restaurant in Nara. Hier hielp het dat er afbeeldingen van het eten in een kleine etalage waren geplaatst.
Het bleek een uitstekend aalrestaurant te zijn overigens.
 

Halverwege mijn reis ontmoette ik een groep Amerikanen waar het leuk mee vertoeven was. Zij hadden echter overal alleen een kamer geboekt en moesten dus ‘s avonds erop uit om te gaan eten. Op andere reizen was dat voor mij ook nooit een probleem geweest, maar in Japan is dat echt andere koek. De restaurants hebben vrijwel nergens, zoals bij ons, een raam waardoor je een beetje naar binnen kan kijken of het wat is (en als er wel zo’n raam is, zijn het doorgaans Chinese restaurants of simpele noedelrestaurants). Vaak moet je een trap op, of zit de zaak achter een muur. Er hangt wel een kaart buiten maar die is niet te ontcijferen. En als je al binnen bent, heb je geen idee wat je zoal kan bestellen. Ik zag die Amerikanen uiteindelijk in de verste verte niet eten wat ik te eten kreeg in mijn ryokans en ik dankte in gedachte de (Japanse) dame van het reisbureau die mij geadviseerd had kamers met alles erop en eraan te nemen. Ik kreeg - ook in eenvoudige ryokans of minshukus - het meest verrukkelijke eten wat ik me kon indenken. Toen ik teruggekeerd was in Nederland, wist ik niet hoe snel ik erachter moest komen hoe ik zelf eenvoudige Japanse gerechten kon maken. Na zes weken Japans eten was ik bijna boos dat ik aan de Hollandse pot moest. Dat ging natuurlijk snel over, maar het was wel de aanzet om me wat meer te verdiepen in de Japanse keuken en af en toe ook pogingen te doen om maaltijden op tafel te zetten.

Japans voedsel heeft - naast het feit dat het doorgaans mager is - als bijkomend voordeel dat het weinig slecht en veel goed cholesterol bevat doordat er veel vis in gegeten wordt. De gerechten passen daarom doorgaans ook binnen een cholesterolarm dieet waarin gewicht kwijt geraakt moet worden. Dat er af en toe een lepel suiker door de saus gaat, doet daar niets aan af.

In het achterliggende geef ik een indruk van wat Japans eten kan zijn. Ik ben geen deskundige, maar een geÔnteresseerde leek die een klein stapje in de Japanse keuken heeft gezet. Ik hoop niettemin dat anderen die dit lezen een indruk krijgen hoe je thuis iets kan koken en daar - net als ik - enthousiast over worden zodat er meer vraag ontstaat naar Japanse producten. Het zou de verkrijgbaarheid van ingrediŽnten en het gemak om Japanse gerechten te maken een stuk verhogen.
 

VOLGENDE PAGINA