Mailkat
Geitenvlees

Tja, geitenvlees... Ik hou erg van geitenkaas, maar geitenvlees... Mijn kat werd een paar jaar geleden verdacht van een voedselallergie en hij moest iets eten wat hij absoluut nog nooit had gehad. Geitenvlees dus. Ik haalde het bij de Turkse slager en kookte het. De kat was er dol op, maar zelf at ik er geen draadje van. Het leek me net zoiets als pens dat je in Nederland doorgaans aan de hond geeft, ook al lusten de Fransen het graag. Op de Noordermarkt bij de Wolverlei waar ik mijn geitenkaasjes koop, had ik wel eens in het voorjaar een bord zien hangen dat er weer geit te koop was. Ooit dacht ik eens een half pondje te halen om het te proberen, tot bleek dat het per halve geit ging. Toch maar niet, besloot ik. En toen verscheen in het voorjaar van 2009 een artikel in de Volkskrant over het geitenvlees “Vooruit met de geit” waarin een aantal goede redenen werd gegeven om het wel te kopen: 1) geitenvlees is smakelijk 2) geitenvlees is mager en 3) geitenjongetjes vinden een miserabel levenseinde in Zuid Europa als wij ze niet zelf eten.

Het artikel intrigeerde me. Ik knipte het uit en liet het een tijdje liggen. Na een paar weken zocht ik op internet naar meer informatie en vond nog een ander artikel waarin ongeveer hetzelfde beschreven werd: “Vlees van bokjes niet sterk maar zacht en smaakvol”. De informatie in de artikelen was bij elkaar reden genoeg om alle vooroordelen opzij te zetten en een halve geit te bestellen bij de Wolverlei. Een halve geit! Ik lag er even van wakker toen ik de bestelling gedaan had. Wat moest ik met zo’n half beest! Nou ja, ik kon het toch altijd weer aan de kat geven. Op de zaterdagochtend dat de bestelling er zou zijn, ging ik meteen langs bij de Wolverlei om te zien wat ik in handen zou krijgen. Toch wel spannend even.

Thuis gekomen legde ik de hele zaak op een plank in de keuken: 5,8 kg. capretto, een jong dier tussen de 2 en 3 maanden oud. Het vlees zag er op zichzelf goed uit: een flink karkas, het nodige aan poten en apart erbij gevoegd nog een behoorlijke lever en een ander orgaan waarvan ik veronderstelde dat het de maag was.

Geitenvlees1

Op Internet had ik wat recepten bij elkaar gescharreld, en ik kon nu nadenken of ze wel of niet bruikbaar waren. Ik besloot uiteindelijk verschillende recepten te gebruiken:

1) Saté kambing
2) Stoofpot met gedroogde appeltjes en vijgen
3) Vleessaus voor over de pasta.

Mijn zoektocht op Internet had ook de tip van een kok opgeleverd om het vet zoveel mogelijk weg te snijden omdat juist daarin de wat al te sterke geitensmaak kan voorkomen. Ik volgde dat advies en haalde gezwind al het vet eraf om tenslotte het geheel in handzame porties onder te brengen. Na een uurtje was ik al aardig opgeschoten.

Geitenvlees2

Ik ontbeende nog twee stukken poot en vond toen dat ik genoeg gedaan had om aan het koken te slaan. De ribben braadde ik in een grote pan om het vlees later bij het vleesragout te voegen. Van het halsvlees maakte ik de saté en ik zocht mooie stukken vlees uit voor de stoofpot. Voor de vleessaus haalde ik wat stukken door de vleesmolen. Toen ik later de zaak afwoog, bleek dat ik uiteindelijk iets meer dan 3 kg. aan alleen vlees had overgehouden.

Het eerste wat klaar was, was de stoofpot met appeltjes en vijgen. Ik nam een hapje en was verrukt van de smaak. Maar het vlees was uiteraard sterk beďnvloed door de rest van de ingrediënten. Ik wist nog steeds niet of ik het vlees op zichzelf ook smakelijk vond. Een aantal stukjes had ik intussen in de marinade gelegd voor de saté kambing. Tegen de avond maakte ik dit gerecht klaar. Ik was intussen een beetje moe van al het gekook en ging even rustig zitten met een stokje vlees dat van de grill kwam. Ik nam een hapje en vond het zo smakelijk dat ik achter elkaar drie stokjes vlees oppeuzelde. Inderdaad, dacht ik, vooruit met de geit! Dit eet ik niet voor het laatst en ik vind dat iedereen die af en toe vlees eet dit moet proeven.

Daarom heb ik op de volgende pagina een aantal recepten met geitenvlees verzameld. In de artikelen hierboven waarnaar wordt verwezen, vind je behalve de Noordermarkt, ook andere adressen waar geitenvlees te krijgen is.

 VOLGENDE PAGINA